training XR Brussel

De trainers van Tractie zaten de afgelopen maanden geen moment stil. GRIP, Broederlijk Delen, woongemeenschap De Okelaar, Extinction Rebellion, KAJ, Fridays for Future,… het is maar een kleine greep uit de reeks groepen en organisaties die een beroep doen op onze ervaring en expertise. Onze agenda zat de afgelopen zomer afgeladen vol.

  • Van mei tot juli hielpen trainers van Tractie GRIP, mensenrechtenorganisatie van en voor personen met een handicap, met het opzetten van een actie. Na afloop ondersteunden we ook de evaluatie van de actie. Op dit moment bekijken we samen hoe we vrijwilligers nog beter bij planning en besluitvorming kunnen betrekken.
  • De Vlaamse Jeugdraad nodigde Tractie uit voor training rond het opzetten van acties.
  • Broederlijk Delen deed beroep op Tractie voor de organisatie van het jaarlijkse Wereldkamp. Dat stond dit jaar in het teken van conflict en vreedzaam verzet. Jong en oud konden er proeven van training rond strategisch actievoeren.
  • Tientallen jongeren uit België, Duitsland, Zwitserland, Denemarken, Zweden en het Verenigd Koninkrijk, actief in de klimaatstakingen, kwamen van 9 tot 15 augustus in Duitsland samen voor training en uitwisseling rond klimaatrechtvaardigheid. Trainers van onder meer Tractie, Labo vzw, Stroomversnellers en London Roots Collective sloegen daarvoor de handen in elkaar. Eén van de trainers vatte de week als volgt samen: “Intens. Magisch. Schoon. Bemoedigend. Inspirerend.”
  • Van 19 tot 25 september werd in het noorden van Duitsland het ‘Free the Soil’ actiekamp georganiseerd, een internationale bijeenkomst rond klimaatrechtvaardigheid en landbouw. We hielpen deelnemers om zich voor te bereiden op acties van burgerlijke ongehoorzaamheid. Eén van de deelnemers gaf ons na de training de hartverwarmende feedback: “Ik heb al veel actietrainingen gevolgd maar deze was de beste ooit. Jullie brachten bewustzijn en veiligheid binnen.”
  • In september begeleiden twee trainers een dag training voor de jeugdwerkers van KAJ. Aan de hand van oefeningen, spelletjes, relflectie en uitwisseling verkenden we samen wat sociale verandering voor KAJ betekent en welke rol jeugdwerkers daarin spelen. We gingen concreet aan de slag om zelf acties te bedenken en te plannen.
  • Trainers van Tractie zijn achter de schermen actief bij All 4 Climate Antwerpen, dat uiteenlopende burgerbewegingen en klimaatgroepen bijeenbrengt. Ze helpen de besluitvorming te stroomlijnen en trachten een kader te creëren waarin de verschillende visies en initiatieven elkaar versterken.
  • De afgelopen maanden boden we intensief ondersteuning aan Extinction Rebellion. Op trainingen in onder meer Antwerpen en Brussel bereidden vele tientallen mensen zich voor op acties van burgerlijke ongehoorzaamheid. Na het buitensporige politiegeweld tijdens de actie in Brussel op 12 oktober proberen we ook te helpen bij debriefing, evaluatie en ondersteuning van actievoerders.

 

training XR blokkade

Naast training en workshops op maat organiseert Tractie ook een eigen aanbod. In het weekend van 11 tot 13 oktober brachten we mensen actief in onder meer Samenlevingsopbouw, Code Rood, All4Climate Antwerp, Stroomversnellers en Climate Express bij elkaar om vaardigheden in het begeleiden en ondersteunen van groepen te oefenen, bij te schaven en te verdiepen.

Omwille van de grote belangstelling voor dit weekend organiseren we in het weekend van 29 november tot 1 december al een nieuwe editie.

Ook de komende maanden beloven bijzonder druk te worden voor de trainersgroep van Vredesactie.

In het weekend van 18 tot 20 oktober gaan we van start met de opleiding ‘Leren organiseren voor sociale verandering’. Twintig mensen, actief in diverse sociale bewegingen, verkennen de komende zeven maanden uiteenlopende aspecten van sociale verandering en oefenen praktische vaardigheden in besluitvorming, organisatie van acties en strategische campagneplanning.

Daarnaast geven we de komende weken en maanden training en vorming op maat bij onder meer Solidagro, LGBTI+-organisatie Cavaria, studenten sociaal werk aan de Odissee Hogeschool en Slow Science.

Wil je weten wat Tractie voor jouw groep kan betekenen? Bekijk ons aanbod op www.tractie.be of neemt contact met ons op: training@vredesactie.be