groepsfoto van Super-T

Ieder jaar organiseert Training for Change, een trainerscollectief in de VS, de Super-T, een intensieve, zeventien dagen durende vorming voor trainers uit de hele wereld. An, één van de Tractie-trainers, kon er dit jaar aan deelnemen. Geïnspireerd keert ze uit de VS terug. Ze vertelt ons waarom de Super-T zo'n bijzondere ervaring is en hoe dit Tractie verder versterkt.

Waarom wilde je zo graag de Super-T volgen?

Als staflid bij Vredesactie ondersteun ik de trainersgroep. Daarom vind ik het belangrijk om ook als trainer te blijven leren, mijn vaardigheden bij te schaven en feedback te krijgen. Ik wil niet vastroesten in wat ik denk dat ik kan en weet. De Super-T is een unieke kans en privilege om met andere trainers eens zeventien dagen alleen te kunnen focussen op training geven en faciliteren en om skills te verdiepen en nieuwe kennis op te doen om door te geven.

Wat is er zo bijzonder aan de aanpak van Training for Change?

Training for Change heeft net als Tractie een achtergrond in mensen voorbereiden op directe actie. Toen we hen jaren geleden leerden kennen via andere Europese trainers viel op dat ze een benadering hanteren die mij nieuw in de oren klonk en een waardevolle aanvulling is op onze aanpak.

De trainers van Training for Change proberen basisdemocratie en empowerment, voor mij cruciale onderdelen van ons trainerswerk, erg concreet te maken. Dat is diep verweven in de manier waarop ze training geven. Ik begon in te zien waarom een training of briefing die uitgaat van wat jij als trainer wil overbrengen niet altijd overeenkomt met wat een groep eigenlijk echt nodig heeft en vooruit kan helpen.

Door onze achtergrond denken we soms te gemakkelijk dat wij als expert veel kennis over te brengen hebben, maar zo riskeren we voorbij te gaan aan de ervaringen, wijsheid, kennis en inzichten die mensen met zich meebregen. . De aanpak van Training for Change stimuleerde me om meer te focussen op hoe je die aan de oppervlakte kan brengen en hoe je dat proces kan begeleiden en aanmoedigen.

Kan je iets vertellen over de achtergrond van de deelnemers aan de Super-T?

We waren met een constante groep van ongeveer vijftien mensen, waaronder deelnemers uit Kenia, Zimbabwe, Canada, Duitsland, samen met Amerikaanse deelnemers. De gemeenschappelijke deler is dat iedereen zich wel kan vinden in de omschrijving ‘organiser’. Ons gemeenschappelijk doel is mensen en groepen te organiseren rond diverse thema's om verandering teweeg te brengen.

De deelnemers zijn actief in heel uiteenlopende bewegingen en rond verschillende thema’s: strijd voor genderrechten, LGBTQI, gevangenis en repressie, milieu, mensen zonder papieren, arbeidsrechten, anti-racisme, armoede,… Sommigen hebben al jarenlange ervaring, anderen kwamen recenter in aanraking met facilitatie en training.

Wat neem je uit de Super-T mee naar Tractie?

Te veel om op te noemen. Wat me bijblijft zijn nieuwe inzichten rond de verschillende keuzes die je maakt in hoe je voor een groep kan staan. Ik ben me nog meer bewust van mijn eigen positie en hoe dit de groep beïnvloedt. Ik neem ook veel nieuwe tools en methodieken mee naar huis en ideeën voor de opleidingen die we dit jaar weer organiseren. Ik geloof steeds meer in het belang van dit werk en de sterke capaciteiten die in onze groep aanwezig zijn. Ook de sterke visie op hoe mensen in groep leren – wat zij ‘direct education’ noemen – blijft me inspireren. Ik hoop dat ik daarmee ook de andere trainers bij Tractie kan ondersteunen en dat mijn deelname aan de Super-T daarmee de hele werking versterkt.

Hoe zie je dit verder evolueren?

Training for Change was de afgelopen jaren een belangrijke inspiratiebron voor Tractie. Twee maal nodigden we trainers van Training for Change uit voor een intensieve vorming voor de trainers van Tractie. Hun visie geeft mee vorm aan onze praktijk als trainersgroep. Ik hoop dat we dit samen met hen kunnen verderzetten.

Meer weten over Training for Change: www.trainingforchange.org