4-6 december ‘actief bondgenootschap tegen racisme’

In deze trainingen onderzoeken we welke rol witte mensen kunnen spelen in de strijd tegen racisme. Witte mensen die zich als trainer, trekker of organisator inzetten in sociale bewegingen kunnen actieve bondgenoten zijn. Een actieve bondgenoot is alert voor onrecht en onderdrukking en reageert er op. Hoe we dat kunnen doen willen we in deze training onderzoeken en ontdekken.

We vertrekken vanuit privilege als hefboom voor verandering. Als witte mensen genieten we, op basis van onze huidskleur of etnisch-culturele afkomst, in het dagelijkse leven van bepaalde voordelen die anderen niet hebben, of we dat nu zelf willen of niet. Die privileges spelen een rol in het racisme dat structureel in onze samenleving aanwezig is, maar we kunnen ze ook gebruiken om te proberen dat systeem te veranderen.

Deze training daagt deelnemers uit om hun inzicht in en bewustzijn van vooroordelen te verdiepen. Hierbij worden verhoudingen tussen mensen door een intersectionele bril bekeken: met aandacht voor de kenmerken en eigenschappen die mee bepalen wie mensen zijn en welke positie ze in de samenleving hebben (afkomst, klasse, gender, kleur, seksuele oriëntatie,…) en voor hoe dat impact heeft op de kansen die mensen krijgen, op de mate waarin ze hun stem kunnen laten horen en mee beslissen en op de vormen van onrecht en onderdrukking waar ze mee te maken hebben.

Deze training is in handen van Kyle Sawyer en An Maeyens. Kyle heeft meer dan tien jaar ervaring als trainer en begeleider van workshops en groepsprocessen rond het aanpakken van systemen van onderdrukking en discriminatie. Kyle richtte ‘Building Allies’ op, ontwikkelde het Active Ally-model en werkte met studenten, leerkrachten, NGO’s, therapeuten, sociaal werkers en vele anderen om hen te leren door een intersectionele bril te kijken en actief bondgenoot te zijn.  

An Maeyens faciliteert mee deze training. Zij is trainer bij Tractie. De afgelopen jaren organiseerde Tractie onder meer in het traject ‘Leren organiseren’ training over hoe de ongelijke verdeling van macht in onze samenleving zich ook in groepen doorzet, hoe je die dynamiek herkent en wat je ermee kan doen.

Deze training gaat door in het Engels. Voor het praktische verloop houden we rekening met de noodzakelijke corona-voorzorgsmaatregelen. Heb je interesse om aan deze training deel te nemen? Contacteer ons via training@vredesactie.be.

Wil je alvast meer weten over de ‘Active Ally’-aanpak? Kijk op https://www.buildingallies.org/

datum
04 dec 2020
locatie

Praktische informatie over deze training volgt na bevestiging van jouw deelname.